ابزار نجاری
ابزار نجاری کمک خواهد کرد تا بتوانید با سرعت بیشتری کار نجاری خود را پیش ببرید. امروزه کار با چوب و نجاری یکی از پرطرفدار ترین کارها در بین مردم است. کار با چوب حوزه های مختلفی دارد که از مهم ترین آن ها می توان به برش دادن و متصل کردن چوب و ساخت وسایل چوبی، معرق کاری و منبت کاری اشاره کرد. لازم به ذکر است که این کار در آپارتمان به دلیل سر و صدای زیاد تقریباً غیر ممکن خواهد بود. معمولاً در خانه هایی با ساخت ویلایی و یا در پارکینگ یا انباری های با متراژ بالا، این کار قابل اجرا است. ابزار نجاری با توجه به نوع فعالیت نجار، تغییر خواهد کرد. این ابزار در صورتی که قابل حمل باشند، ابزار آلات دستی چوب نام دارند.
سازندگان در و پنجره چوبی، مبلمان، میز، صندلی، کابینت و اشیاء تزئینی چوبی همگی را می توان به عنوان نجار شناخت. همچنین کسانی که به کنده کاری روی چوب می پردازند و تولید کنندگان ساز نیز در گروه نجاران و درودگران دسته بندی می شوند. نجار ها معمولاً برای شروع از ابزار ساده جهت طراحی، اندازه گیری، علامت گذاری، اتصال، تراش و … استفاده می کنند. علاوه بر آن رفته رفته به ابزار پیشرفته تر هم نیاز پیدا می کنند. ابزار نجاری طیف وسیعی از ابزار های، برند ها و شرکت ها را در بر می گیرد و شما بر اساس کار و فعالیتان و بودجه در نظر گرفته شده ابزار خود را انتخاب می کند. در ادامه به چند مورد از مهمترین این نوع ابزارآلات اشاره خواهیم کرد.
انواع ابزار نجاری و کاربرد آن ها
به طور کلی ابزار نجاری بر اساس منبع تغذیه به سه دسته ی ابزار دستی، ابزار برقی و ابزار بادی تقسیم می شود. این نوع از دسته بندی ابزار نجاری بر اساس منبع تغذیه پیشرفت ابزار نجاری را نیز در طول تاریخ نشان می دهد. بدیهی است که ابزار های ابتدایی حرفه ی نجاری بسیار ساده بوده اند و با نیروی محرکه ی دست به کار گرفته می شدند. پیشرفت ابزار نجاری در طول تاریخ با اختراع برق آغاز شد و با اضافه شدن تکنولوژی به اوج خود رسید. بخشی عظیمی از ابزار های نجاری مورد نیاز جهت راه اندازی کارگاه نجاری، ابزار های نجاری دستی هستند که شامل ابزار های زیر است:
ابزار نجاری دستی
پیچ گوشتی
پیچ گوشتی وظیفه ی باز و بسته کردن پیچ ها را بر عهده دارد. انواع مختلفی از پیچ گوشتی با سری ها و اندازه های مختلف وجود دارد. این ابزار دستی در طول های متنوع تولید می شود و اغلب دارای دسته ای پلاستیکی است. معمولاً در نجاری از پیچ گوشتی های تخت و چهار سو بیشتر استفاده می شود. پیچ گوشتی از ابزارآلات عمومی است که در حرفه ی نجاری کاربرد فراوانی دارد. از این وسیله برای باز و بست کردن اتصالات چوب به صورت دستی استفاده استفاده می شود. انواع پیچ گوشتی در جنس های فلزی، پلاستیکی و چوبی در ابعاد متفاوت یافت می شود. پیچ گوشتی انواع برقی نیز دارد.
چکش
چکش یکی از ابزار های پرکاربرد در حرفه ی نجاری است. این ابزار در حرفه های دیگر نیز کاربرد فراوانی دارد و در دسته ی ابزارآلات عمومی و پرکاربرد قرار دارد. چکش وظیفه ی کوبیدن و ضربه زدن بر میخ را برعهده دارد؛ اما گاهی اوقات چکش ها قابلیت بیرون کشیدن میخ را دارند. چکش انواع فلزی، پلاستیکی و چوبی دارد. چکش های فلزی مقاومت بیشتری نسبت به چکش های پلاستیکی دارند؛ بنابر این، انتخاب مناسب تری برای نجاران حرفه ای هستند. قسمت پهن چکش وظیفه ی کوبیدن و قسمت ظریف آن وظیفه ی بیرون کشیدن میخ را برعهده دارد. از آنجایی که میخ در نجاری نقش مهمی در اتصال قطعات چوب ایفا می کند، چکش از اهمیت فراوانی در این حرفه برخوردار است. در نتیجه، چکش از ابزارآلات بسیار ضروری در حرفه ی نجاری به حساب می آید.
مغار
این ابزار نجاری در انجام کار هایی مانند نصب در های چوبی و اتصالات چوبی کاربرد دارند. مغار یکی از ابزار نجاری مهم و تخصصی است که در منبت کاری چوب کاربرد فراوانی دارد. مغار وظیفه ی کنده کاری بر روی چوب را ایفا می کند. نحوهی عملکرد مغار به این صورت است که با چکشی بر دسته ی آن نیرو وارد می شود و تیغه ی آن چوب را خراش می دهد. این وسیله بسیار تیز است و تیغه ی آن از جنس فلز است. مغار سایز های مختلفی دارد که بر اساس پهنای آن تعیین می شود. تیغه مغار از جنس فلز تولید شده است و می توان آن را به راحتی تیز کرد. دسته ی مغار نیز معمولاً از جنس فلز است؛ چون نیرویی که بر دسته ی مغار وارد می شود شدید است و باید مقاومت کافی داشته باشد. مغار بر اساس پهنای تیغه دسته بندی می شود. رایج ترین اندازه های مغار شامل شماره ی ۶، شماره ي ۱۲، شماره ی ۲۰ و شماره ی ۲۵ است.
رنده
رنده وظیفه ی مسطح کردن سطح چوب را بر عهده دارد. از رنده برای از بین بردن لبه های تیز چوب نیز استفاده می شود؛ هم چنین، از رنده ی نجاری برای کم کردن ضخامت چوب نیز استفاده می شود. رنده ی نجاری عملکردی مشابه سنباده دارد؛ اما رنده قوی تر از سنباده عمل می کند. اگر میزان نا همواری های سطح چوب زیاد است، حتماً از رنده به جای سنباده استفاده کنید. رنده از ابزار نجاری پرکاربرد است که وجود آن در جعبه ابزار هر نجاری واجب می باشد. تفاوت آن با کف رنده یا رنده گندگی در حجم و اندازه آن است که میزان سطح کمتری را پوشش می دهد و دستگاه کوچکی است که در دست کاربر قرار گرفته و با حرکت دست کاربر کار رنده کردن چوب را انجام می دهد و در توان ها و مدل های مختلفی وجود دارند رنده ی نجاری انواع برقی نیز دارد که با نیروی محرکه ی برق کار می کند.
گیره
گیره وظیفه ی ثابت نگه داشتن چوب حین عملیات نجاری را بر عهده دارد؛ بنابر این، یکی از ابزار های مهم و تأثیرگذار بر کیفیت نهایی نجاری است. با استفاده از گیره های دستی یا پیچ دستی می توانید قطعات چوبی را به یکدیگر یا به میز کار به صورت موقت متصل کنید. کارگاه بدون پیچ دستی یا گیره دستی اتوماتیک تقریباً بی معنا هست. و هر چه گیره وظیفه ی خود را بهتر انجام دهد، نجاری تمیز تر و دقیق تر خواهد بود. گیره ی نجاری در انواع پلاستیکی و فلزی موجود است که نمونه ی فلزی آن مقاومت بالاتری دارد و برای نجاران حرفه ای مناسب تر است. گیره از آسیب رسیدن به نجار و چوب جلوگیری می کند. در نتیجه، گیره ی نجاری یکی از ابزار های مهم و ضروری در حرفه ی نجاری است.
متر
متر اندازه گیری در تمام شرایط کاربرد های زیادی دارد. در ابتدای متر نوار قلابی وجود دارد که با قلاب نمودن متر به اجسام می توان به صورت دقیق آن را اندازه گیری نمود. متر های نجاری از یک متر تا ۱۰ متر متغیر هستند و اکثر متر های نجاری متر های تاشو با بدنه لاستیکی و فلزی هستند. متر های تاشو دارای قفلی هستند که از تاشدن ناگهانی متر در هنگام اندازه گیری جلوگیری می کنند. در هنگام خرید متر به این نکته توجه داشته باشید که متر مورد نظر شما از نوع متر نجاری باشد. در قسمت زبانه متر نجاری یک شیار وجود دارد و باید از دو طرف نوار متر اندازه به سانتی متر در آن درج شده باشد. در قسمت زبانه متر آهنگری دو عدد آهن ربا وجود دارد که از آن برای چسباندن زبانه به فلز استفاده میشود که مناسب نجاری نیست.
اره دستی
اره یک ابزار نجاری کاربردی می باشد. اره ارتباط مستقیمی با چوب دارد و ابزار تخصصی حرفه ی نجاری محسوب می شود. اره وظیفه ی برش دادن چوب را بر عهده دارد. از اره مویی عمدتاً برای کار های ظریف و هنری در صنایع چوبی مثل معرق کاری استفاده می شود. تیغه ی اره ها از جنس فلز و دندانه دار است. اندازه ی تیغه ی اره و دندانه های آن متفاوت است. اره دارای انواع دستی و برقی است. که این تیغه ۶ تا ۱۰ میلی متر است. دندانه های این اره بسیار ریز است و به راحتی می تواند شکافی برای نصب دو قطعه بر روی هم ایجاد کند. انواع اره به این شرح می باشد: 1-اره پنل: برای بریدن قطعات بزرگ چوب، تخته خرده چوب مورد استفاده قرار می گیرد. 2-اره پشت دار: برای برش کاری های ظریف و دقیق کاربردی است. 3-اره روکش بری: براى بریدن روکش ها و چوب ها به کار گرفته می شود.
ابزار نجاری برقی
اره نواری
اره نواری یا همان اره فلکه برای یک ابزار نجای است که در برش های طولی در ضخامت الوار بیشتر بکار برده می شود. برش های اره فلکه بسیار خشن و نا هموار است و پس از برش با اره فلکه نیاز است چوب بریده شده رنده یا گندگی شود و سنباده بخورد تا به سطح نرم و هموار مورد نظر برسد. با استفاده از این ابزار می توانید. تنه درخت یا الوار های خریداری شده از چوب فروشی را برش دهید. اره فلکه را معمولاً با قطر فلکه های آن می شناسند. یکی از رایج ترین مدله ای اره فلکه که امکان تهیه آن را دارید، اره نواری ۶۰ هست. اگر یک کارگاه معمولی دارید، اره نواری ۶۰ و اره فلکه ۸۰ گزینه مناسب پیش روی شما هستند؛ اما اگر یک کارگاه خانگی دارید، مدل های ۴۰ و کوچک تر هم برای برش قطعات کوچک به شما کمک می کنند. اگر کارخانه تولیدی بزرگ دارید و فضای زیاد، قطر ۱۰۰ هم گزینه بسیار خوبی هست.
رنده میزی
رنده کردن چوب کاری بسیار مهم است. یا استفاده از انواع رنده های چوب می توانید سطح چوب مورد نظرتان را صاف و یک نواخت کنید. رنده میزی یکی از بزرگ ترین انواع رنده چوب است. با استفاده از رنده میزی می توانید الوار های برش شده با اره نواری را صاف و یک نواخت کنید. به عبارتی با استفاده از رنده، نر و روی الوار چوبی را می توان در زاویه ۹۰ درجه نسبت به هم تراش داد تا آماده رندیدن با گندگی یا برش با ساید دستگاه ها شود. ابعاد رنده میزی با توجه به عرض صفحه آن شناخته می شود. یکی از رایج ترین رنده های موجود در بازار، رنده میزی عرض ۳۰ هست. البته شرکت های تولیدی در سال های اخیر بیشتر رنده سایز ۴۰ تولید می کنند. همچنین با توجه به درخواست بازار، بیشتر این رنده میزی ها به صورت دستگاه سه کاره هم تولید می شوند که در بخش بعدی به معرفی آن می پردازیم.
سه کاره نجاری
اره سه کاره علاوه بر ماهییت اره میزی که کار اصلی این دستگاه است قالبیت استفاده به عنوان رنده، گندگی و کم کن را هم دارد و کار این ابزار نجاری را هم انجام می دهد. سه کاره نجاری درواقع همان رنده میزی هست که دو قابلیت دیگر به آن افزوده شده است. کام کنی و اره میزی دو بخش دیگری از اره میزی هستند که به آن افزوده شده است. در قسمت کام کنی امکان نصب انواع مته بر روی آن را خواهید داشت و با استفاده از صفحه متحرکی که در قسمت کام کن وجود دارد، می توانید شیار کام که مخصوص اتصال کام و زبانه را ایجاد کنید. در بخش اره میزی هم یک تیغه اره متصل به شفت دستگاه وجود دارد که تیغه برش دیسکی بر روی آن نصب می شود. اگر به تازگی قصد راه اندازی کارگاه نجاری دارید و فضای و بودجه زیاد ندارید، پیشنهاد می کنیم از دستگاه سه کاره نجاری استفاده کنید.
گندگی نجاری
طرز کار گندگی نیز کاملاً شبیه به رنده است با این تفاوت که علاوه بر کار هایی که رنده انجام می دهد می توان به وسیله گندگی ضخامت قطعه چوب را نیز به صورت دقیق تنظیم نمود و با مقدار عمق مشخصی کار صاف و یک دست کردن سطح چوب را انجام می دهد. برای راه اندازی کارگاه نجاری خانگی می توانید از گندگی رومیزی استفاده کنید. گندگی رومیزی قابل حمل است و کیفیت رندیدن بسیار بالایی دارد. این کیفیت بالا به دلیل استفاده از تیغه ژیلتی در آن می باشد. البته گندگی رومیزی مناسب مصارف صنعتی نیست و اگر حجم کاری زیاد و چوب های سنگین دارید، باید از گندگی کارگاهی استفاده کنید. این دستگاه ها هم از گذشته تا به حال در ایران تولید می شود و همچنان بدون ایجاد تغییر باقی مانده اند. گندگی چوب هم یکی دیگر از دستگاه های نجاری اصلی است که باید در کارگاه نجاری خود آن را موجود کنید. به عبارتی نجاری بدون اره نواری و رنده و گندگی معنای چندانی ندارد.
دریل
از دریل ها به منظور سوراخ کاری و هم چنین باز و بسته کردن پیچ های مختلف استفاده می شود. بهترین انتخاب برای کارگاه های نجاری، دریلی است که از علاوه بر قابلیت پیچ گوشتی، قابلیت چکشی جهت سوراخ کردن را نیز داشته باشد. دریل ها از اصلی ترین ابزار نجاری هستند و بدون وجود آن ها بسیاری از کار ها از جمله سوراخ کاری بسیار مشکل است. دریل ها انواع مختلفی دارند که از پرکاربرد ترین آن ها در نجاری می توان به دریل چکشی، دریل شارژی، دریل ستونی، دریل سر کج و … اشاره کرد. میتوان با اتصال سری های مختلف کار هایی همچون پرداخت کاری و سنباده کاری هم انجام داد.
ابزار نجاری بادی
کمپرسور
اگر کمپرسور هوا خرید کرده اید، حتماً باد پاش و شیلنگ هوا هم باید در لیست خرید شما باشد. با شیلنگ هوا را از کمپرسور هوا به دستگاه هایی مانند: میخ کوب و منگنه کوب و باد پاش و پیستوله منتقل می کنید. کمپرسور هوا وظیفه تأمین فشار هوای مورد نیاز ابزار های بادی یا همان پنوماتیک کارگاه را بر عهده دارد. در کارگاه نجاری از کمپرسور های ۵۰ تا ۱۰۰۰ لیتری استفاده می شود. کمپرسور ۵۰ لیتری مناسب کارگاه های کوچک و خانگی و نصاب ها می باشد. اما اگر حجم کار شما زیاد است، از کمپرسور هوا با گنجایش ذخیره سازی هوای بیشتر استفاده کنید. به عنوان مثال کمپرسور هوا ۱۵۰ یا ۲۰۰ لیتری مناسب یک کارگاه نجاری معمولی است.
میخ کوب بادی
از مهم ترین ابزار نجاری بادی که در کلیه رشته های نجاری بکار برده می شود میخ کوب بادی است که در انواع مختلف با سایز های میخ مختلف وجود دارند که معمول ترین این میخ کوب بادی ها میخ کوب های اسکا یا اف (F) هستند که میخ های مخصوص به خود را از سایز 1.6 سانتی متر تا 5 سانتی متر استفاده می کنند که در صنایع ام دی اف و کابینت و رویه کوبی مبل و امور اینچنینی از این نوع میخ کوب ها استفاده می شود ولی برای کار های سنگین تر و نجاری از میخ های تی (T) استفاده می شود که به این نوع میخ کوب ها میخ کوب تیپو گفته می شود که نسبت به میخ ها اسکا قدرت و ضخامت بیشتری دارند. با شلیک میخ های سوزنی اتصال صورت می گیرد. در صورت استفاده از چسب چوب، اتصال بهتر و محکم تر شکل می گیرد.
منگنه کوب بادی
منگنه کوب از نظر ظاهری بسیار شبیه به میخ کوب می باشد. با استفاده از این دستگاه می توان سوزن های منگنه را با فشار هوا به سمت چوب شلیک کرد. منگنه کوب بادی نیز در امور مختلفی در نجاری رو ساخت مبلمان، دکوراسیون و کابینت استفاده می شود و به وسیله باد یا هوای فشرده منگنه های فلزی را داخل چوب با قدرت فرو می کند. از منگنه بادی برای استفاده در ساخت کابینت یا رویه کوبی مبل یا متصل کردن قطعات به یکدیگر استفاده می شود. انواع منگنه کوب در سایز های مختلفی وجود دارند که ارتفاع این منگنه ها با یکدیگر متفاوت است و نسبت به نوع کار می توان از ارتفاع مناسب منگنه و همچنین سایز مناسب منگنه استفاده کرد.
خوبه ابزار نجاری دارید مقاله مرتبط با فروشگاهتان
سپاس از شما